Meesterlijke stillevens door Henriëtte & Roman Reisinger.

uit 2003 tot 2023 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Maleise beer op boomstam

2023

Maleise beer op boomstam TE KOOP

Bloemstilleven met roze magnolia in glazen vaas

2023

Bloemstilleven met roze magnolia in glazen vaas TE KOOP

Bloemstilleven met Acuminata

2023

Bloemstilleven met Acuminata TE KOOP

Tulpenstilleven in glazen pot

2020

Tulpenstilleven in glazen pot TE KOOP

Stilleven met conference peer

2019

Stilleven met conference peer TE KOOP

Stilleven met kelk en vijgen

2021

Stilleven met kelk en vijgen TE KOOP

Stilleven met aardewerk en eieren

2013

Stilleven met aardewerk en eieren TE KOOP

Stilleven met rozen

2012

Stilleven met rozen TE KOOP 'Een mooie roos moet geuren'.... Mede daardoor kon Roman deze ouderwetse, stevige Engelse rozen niet weerstaan. Het is een klein, romantisch stilleven geworden met een 'heerlijke geur'.

Stilleven met zeepokken

2012

Stilleven met zeepokken TE KOOP   Schelpen en zeepok (l. naar r.): Pterynotus alatus, Megabalanus coccopoma (roze zeepok) Angaria delphinius.  We vonden het interessant om te lezen dat een Nederlandse onderzoeker onlangs een tropische zeepok heeft aangetroffen in het ijskoude water van de Oosterschelde. Dit is de eerste keer dat de soort (Megabalanus coccopoma) levend werd aangetroffen in Nederlandse wateren aan de kust. Eerder werden wel dode exemplaren gevonden in de buurt van de koelwaterinstallatie van de energiecentrale in Borssele. Exoot
De roze zeepok komt van oorsprong niet voor in Nederland. De soort hoort thuis aan de westkusten van Centraal en Zuid-Amerika. Mogelijk is de soort in Europa terecht gekomen door zich te hechten aan scheepsrompen en zo de oceaan over te steken. De eerste waarneming ervan dateert van 1851. Voor de Belgische kust werd de soort levend op boeien waargenomen in 1997. Windparken
De grote roze zeepokken waren eerder al tijdens het onderzoek bij het Offshore Windpark Egmond aan Zee aangetroffen. Toen werden enkele exemplaren gevonden. Destijds was niet bekend of de pok ook al aan de kust voorkwam. Groot
De in het Engels ‘Titan Acorn Barnacle’ genaamde roze zeepok heeft geen officiële Nederlandse naam. De Engelse naam geeft al iets weg over de maat van de zeepok ten opzichte van andere soorten. Deze soort groeit met zijn maximale afmeting van meer dan 5 centimeter uit tot een ware reus onder de zeepokken. Inheemse zeepokken (Balanus crenatus) worden maximaal enkele centimeters en zijn vaak maar enkele millimeters lang.

Bloemstilleven met lelietjes-van-dalen

2022

Bloemstilleven met lelietjes-van-dalen VERKOCHT

Gratia

2022

Gratia VERKOCHT Daar waar de pendant Fides als onderwerp het geloofsvertrouwen heeft, dus een gerichtheid van de aarde naar de hemel, is dat bij Gratia (genade) precies andersom. De grote vlakken van basis en achtergrond zijn daarom zuiver ivoorwit en hemelsblauw, i.t.t. tot de aardse hout- en bronskleuren bij Fides. Ook de objecten, inclusief het patroon in het damast, verwijzen naar de genade die door Christus verdiend is. Omdat bij beide schilderijen de kijkhoek en de horizon gelijk zijn, vormen ze ondanks de verschillende uitgangspunten binnen dezelfde thematiek toch een herkenbare en elkaar versterkende eenheid.

Fides

2021

Fides VERKOCHT   Het schilderij met de naam Fides (Latijns voor: trouw, vertrouwen, geloof) is bedoeld als een meer hoopgevende versie van het bekende Vanitas-genre.

Italiaans aardbeien toetje

2021

Italiaans aardbeien toetje (in opdracht) VERKOCHT

Stilleven met 4 Sint-Jacobschelpen

2018

Stilleven met 4 Sint-Jacobschelpen TE KOOP

Stilleven met koperwiek

2012

Stilleven met koperwiek TE KOOP Opgetogen namen we de koperwieken in februari een aantal keren waar in onze voortuin. Na een paar dagen verwoede pogingen om het dier te fotograferen vloog een exemplaar zich (spijtig genoeg) te pletter tegen mijn atelierraam.... een 'naakte' vogel in alles wat hij is. Koperwieken zijn slechts enkele weken per jaar in de winter in Nederland en trekken door naar Scandinavië om zich voort te planten.

Stilleven met Port, kaas en vijgen

2019

Stilleven met Port, kaas en vijgen VERKOCHT

Bloemstilleven met blauwe druifjes

2018

Bloemstilleven met blauwe druifjes VERKOCHT

Bloemstilleven met irissen

2018

Bloemstilleven met irissen VERKOCHT

Stilleven met rood fruit

2018

Stilleven met rood fruit VERKOCHT

Stilleven met Chateau Ducru Beaucaillou 1970

2017

Stilleven met Chateau Ducru Beaucaillou 1970 VERKOCHT

Bloemstilleven met herfstchrysant

2018

Bloemstilleven met herfstchrysant VERKOCHT

Stilleven met sneeuwklokjes

2017

Stilleven met sneeuwklokjes VERKOCHT  

Stilleven met kersenbloesem

2016

Stilleven met kersenbloesem VERKOCHT

Stilleven met Nocturne

2016

Stilleven met Nocturne VERKOCHT

Stilleven met kruik en oesters

2013

Stilleven met kruik en oesters VERKOCHT

Bloemstilleven met passiebloem en phlox

2016

Bloemstilleven met passiebloem en phlox VERKOCHT

Bloemstilleven met kleine vos

2016

Bloemstilleven met kleine vos VERKOCHT        

Stilleven met aardbeien en slagroom

2015

Stilleven met aardbeien en slagroom VERKOCHT

Stilleven met kan en fruit

2014

Stilleven met kan en fruit VERKOCHT

Stilleven met meerkoet eieren

2013

Stilleven met meerkoet eieren VERKOCHT Roman's geliefde eieren in een abstracte compositie verwerkt. Een schilderij in lichte kleurtonen met veel gedetailleerdheid en de focus op dit ene onderwerp met zijn grote diepgang. 

Stilleven met kruik en eieren

2015

Stilleven met kruik en eieren VERKOCHT

Stilleven met tulpen en ranonkels

2014

Stilleven met tulpen en ranonkels VERKOCHT   Aantrekkelijke papegaaitulpen en ranonkels prijken in een eenvoudige glazen pot.  Onder de naam Ranunculus asiaticus (waar deze ranonkels onder vallen) worden talloze tuinvormen gerangschikt die ontstaan zijn door talloze kruisingen van het type met haar variëteiten. Rijk bloeiende planten die in alle tinten bloeien. Roman heeft de Franse variant uitgekozen om te schilderen vanwege de grote bloemen en het volume.  Naast de grillige vorm van de papegaaitulpen is het onregelmatige kleurenpalet van deze tulpen zeer de moeite waard om te schilderen.  De rups is een mooi 'kadootje'. Om maar een detail te noemen: Elk segment van het rupsje laat een zwart stipje met daarín een wit stipje zien...

Stilleven met zomerbloemen

2013

Stilleven met zomerbloemen VERKOCHT Dit 'warme' stilleven met rozen en enkele andere bloemensoorten uit de romantische tuin van onze opdrachtgevers, is in combinatie met een erfstuk, een gouden zakhorloge, een wél heel persoonlijk stilleven geworden. Het aardige is dat dit schilderij mettertijd ook weer een erfstuk wordt voor hún lieve zoon.

Stilleven met Bokaal en kersen

2013

Stilleven met bokaal en kersen VERKOCHT Aanvankelijk had onze Betuwse opdrachtgever een stilleven voor ogen met een donkere achtergrond: meer klassiek, geënt op de 17e eeuw. Bij bestudering van onze voorstellen bleek een stilleven met kersen tegen een lichte achtergrond misschien toch nóg wat mooier: de rode kleur van de kersen komt nu heel goed 'los' van de achtergrond. Ook geeft de lichte achtergrond een frisse uitstraling.

Stilleven met witte wijn en citroenen

2013

Stilleven met witte wijn en citroenen VERKOCHT Deze charmante compositie bevat replica's van historisch glaswerk uit de 16e en 17e eeuw. In de 16e en 17e eeuw at men voornamelijk met de vingers. Door de vette vingers zou het kostbare gladde glas eenvoudig uit de vingers glijden. Men bracht daarom "antislip" noppen en braampjes aan om dit te voorkomen. Zowel op het glas als op het karaf zijn deze praktische 'sporen' te zien.

Stilleven met glaswerk

2012

Stilleven met glaswerk VERKOCHT De ringen van de opdrachtgever (links op het schilderij) zouden zéker een plaats krijgen in de te schilderen compositie. Voor de compositie konden we verder putten uit een ruime verzameling curiositeiten van de opdrachtgever. Ons oog viel al gauw op de bijzondere vazen met vergulde embossing. Deze konden we combineren met de fris groene appel, het servet, de bloem en de ringen. Dit stijlvolle schilderij dat ons doet denken aan de tijd van Julius Caesar heeft inmiddels zijn weg gevonden bij de opdrachtgever.

Stilleven met kievitsbloemen 1 (pendant)

2012

  Stilleven met kievitsbloemen 1 (pendant) VERKOCHT​   De kievitsbloemen die Roman heeft gebruikt voor het pedant, komen uit onze eigen tuin. De bolletjes werden geplant in het najaar en kwamen tot een prachtige bloei in april. Vroeger kleurden natte graslanden en het veenweidegebied in Het Groene Hart paars van de wilde kievitsbloemen. Dat zal een prachtig gezicht geweest zijn waar we tegenwoordig niet snel meer getuigen van zijn want deze bloemen zijn in het wild schaars geworden. In België schijnt de plant jammergenoeg uitgestorven te zijn. In Nederland kon de plant overleven in Overijssel en inmiddels zijn er door natuurherstel flink wat groeiplaatsen bijgekomen. De naam kievitsbloem zou zijn ontstaan omdat de gesloten bloem (een beetje) op een kievitsei lijkt en omdat ze bloeien in dezelfde periode dat de kieviten (in april) volop gaan broeden. Het zaadje heeft minimaal 7 jaar nodig om zich te ontwikkelen tot een bolletje waar een plant uit kan groeien. Daar staat tegenover dat de eenmaal gevormde bollen zeker 40 jaar oud kunnen worden! De kievitsbloem is één van de weinige bloemen die niet naar de zon (en de insecten) kijkt maar zijn kop laat hangen. Wij vinden het in alle opzichten een bijzondere én mooie bloem vandaar dat hier zelfs twee schilderijen van zijn gekomen. 

Stilleven met kievitsbloemen 2 (pendant)

2012

  Stilleven met kievitsbloemen 2 (pendant) VERKOCHT

Stilleven met physalis 2

2012

Stilleven met physalis 2 VERKOCHT Uitgangspunt voor dit stilleven is de Boheemse jaren '20 vaas geweest. Deze glazen vaas is een tienkant facetgeslepen model met een horizontale koperkleurige band met een klassieke voorstelling van Griekse strijders. Deze vaas bleek in verschillende opzichten een prachtige combinatie te zijn met de physalissen en het koperen pannetje. Wist u dat de physalisplant gemakkelijk groeit in een pot op het terras?! De lampionnen zijn ook in dit schilderij bijzonder fraai en gedetailleerd weergegeven. 

Stilleven met tulpen (Rembrandt tulp)

2012

    Stilleven met tulpen (Rembrandt tulp) VERKOCHT   Ook deze tulpen hebben afgelopen voorjaar een paar weken in onze tuin staan bloeien voordat ze werden 'geplukt' voor deze compositie. De uitstraling van dit werk is klassiek, doch als je er langer naar kijkt door zijn eenvoud, eigentijds. Een werk om van te houden...... De Rembrandt tulp wordt ook gebroken tulp genoemd door het breken van de kleuren. Hoewel ze pas in de twintigste eeuw vernoemd zijn naar de beroemde Gouden Eeuw schilder Rembrandt van Rijn, heeft hij zelf waarschijnlijk nooit een tulp geschilderd. In de tijd van de tulpenwindhandel was de belangstelling voor tulpen met gevederde en gevlamde patronen op de bloem bijzonder groot. Mensen raakten letterlijk in de ban van dit bolgewas. De cultivars worden onderverdeeld in Bizarren (purper, soms bruin met gele vlammen), Roses (rood of roze met witte patronen) en Bijbloemen (lila of paars met witte of gele tekening). Er zijn meer fraaie soorten die telers in hun assortiment hebben.   

Stilleven met wilde druiven

2011

Stilleven met wilde druiven VERKOCHT

'Uitgestapt'

2011

'Uitgestapt' VERKOCHT

Stilleven met Papegaaitulpen

2011

Stilleven met Papegaaitulpen VERKOCHT Deze fantastische papegaaitulpen (parrot tulips) komen vers uit de achtertuin.... De tulp is door zijn grote verscheidenheid en bijzondere historie een fascinerende bloemsoort. De papegaaitulp is door zijn grillige vorm en kleurnuances een eerste keus geweest om te schilderen. Hieronder vindt u een zeer beknopte tekst over deze (ooit) zo vereerde bloem. Omstreeks het einde van de 15e eeuw werden 33 verschillende soorten tulpen bij Kabul (Afghanistan), geteld. Gedurende de 16e eeuw werden tulpen gekweekt in Turkse tuinen. In 1554 bracht keizer Ferdinand I Augerius de Busbecq een bezoek aan het hof in Constantinopel. Daar zag hij voor de eerste keer tulpen. Hij vond ze mooi dus nam hij de zaden en misschien ook de bollen mee naar Wenen, waar ze in de keizerlijke tuinen geplant werden door L'Ecluse. En zo was de tulp in Europa binnengekomen.  In Nederland raakte men helemaal bezeten van tulpen. Het werd een echte manie; liefhebbers boden steeds hogere bedragen. De prijs van afzonderlijke bollen schoot met razend tempo omhoog. Tenslotte moest er zelfs een wet aan te pas komen om de prijzen een beetje in toom te houden. De waanzin bereikte een absoluut hoogtepunt in 1634. De prijs van een tulpenbol was 12 schapen, 8 varkens en 4 vette stieren of 36 zakken graan. Er zijn verhalen van een molenaar die zijn molen gaf voor een tulpenbol..... Er was geen schilderij compleet zonder een zee van tulpen....

Stilleven met Johannesbroodboom peul

2011

Stilleven met Johannesbroodboom peul VERKOCHT Aanleiding voor dit schilderij was de gemberpot. Dit keer een wat grotere. De peul werd terloops aan de compositie toegevoegd en maakte het schilderij tot een aangenaam geheel. Graag vermelden wij enige wetenswaardigheden over deze zo schilderachtige peul. Portugal beschouwt de boom vandaag zo'n beetje als nationale boom, naast de kurkeik. 'De boom die nooit sterft', noemen ze hem daar. Eeuwenlang heeft deze boom de arme mensen van de hongersnood gered wanneer de oogsten mislukten. In tijden van overvloed dienden de peulen, die jaren in de boom kunnen blijven hangen, als beestenvoer. Vooral paarden zijn er dol op. Je plant een Johannesbroodboom voor het nageslacht want het duurt jaren vooraleer de boom groot is, maar hij draagt wel honderd jaar vruchten tot een ton per jaar. De boom (Ceratonia siliqua) wordt ook in de Bijbel vermeld. Wanneer de verloren zoon aan lager wal is geraakt, blijft hij in leven door varkens te hoeden: "Hij had graag zijn maag willen vullen met de peulen die de varkens te eten kregen, maar niemand gaf ze hem' (Lucas 15, 17).  Het was dus niet uit pure armoede dat de arme man zo nodig peulen wilde eten, ze zijn gewoon lekker. En de naam: johannesbroodboom zegt het zelf al: Johannes de Doper leefde in de woestijn, kleedde zich in dierenhuiden en at sprinkhanen. Wij Europeanen konden ons moeilijk inbeelden dat een heilig man insecten zou eten, dus wordt er al heel lang gezegd dat het eigenlijk peulen waren die de man at.

Stilleven met lantaren en schelpen

2012

Stilleven met lantaren en schelpen VERKOCHT De compositie met schelpen is gebaseerd op klassieke, 17e eeuwse stillevens zoals die van Adriaen Coorte (hetzij op klein formaat) of Abraham Susenier. Tropische schelpen waren in die tijd felbegeerde objecten. Speculanten kochten ze vaak tegen enorme bedragen, als investering of om uit te stallen in een rariteitenkabinet. Op dit schilderij ziet u van links naar rechts de volgende schelpen: Angaria delphinius , Strombus gigas, Umbonium, Asteroidea (zeester), Murex pecten en Periglypta magnifica. 

Stilleven met zandloper

2011

Stilleven met zandloper VERKOCHT

Stilleven met knoflookbollen

2011

Stilleven met knoflookbollen VERKOCHT

Stilleven met brood en chocoladevlokken

2010

Stilleven met brood en chocoladevlokken VERKOCHT Speelgoed en chocola samengebracht in een; wie van ons is er niet mee groot geworden. De uitdaging van het schilderen zat hem dit keer met name in de schilderachtige maar lastige trommel. Lastig vanwege de grote, gedetailleerde afbeelding, tekst en de vorm van de trommel. 

Stilleven met vogelnesten

2009

Stilleven met vogelnesten VERKOCHT

Stilleven met hagelwitte eieren en geoxideerde ketel

2010

Stilleven met hagelwitte eieren en geoxideerde ketel VERKOCHT

Stilleven met Judaspenning

2010

Stilleven met Judaspenning VERKOCHT

Stilleven met 5 kweeperen

2010

Stilleven met 5 kweeperen VERKOCHT In Frankrijk maakte ik ooit een klein stilleven met kweeperen. Dit keer had ik de behoefte wederom een stilleven met kweeperen te maken op een groter formaat zodat er een evenwichtig maar vooral rustiger en meer modernere compositie ontstaat. De ambachtelijke uitstraling van deze peersoort naast de hoge moeilijkheidsgraad van de donsige "huid" hebben samen een enorme aantrekkingskracht tot schilderen. Lange tijd kwam ik deze peersoort (aan de boom: met tak en blad) niet tegen in Nederland. Afgelopen najaar zag ik ze per toeval hangen bij een kleine fruitboer in notabene onze eigen woonplaats... prachtige, oude kweeperenbomen, rijkelijk gevuld. In overleg met de eigenaar kon ik een kistje afnemen en ben uiteindelijk gekomen tot de volgende compositie. 

Stilleven met schelpen 1

2009

Stilleven met schelpen 1 VERKOCHT Bij de schilders uit de Gouden Eeuw kwamen schelpen al vaak aan bod. In die tijd niet onterecht vaak om de symboliek maar in mijn geval puur vanwege de schoonheid. Het verlangen om iets met schelpen te doen was al een lange tijd aanwezig en bij toeval kwam ik niet lang geleden een prachtige collectie tegen.

Stilleven met slakkenhuisjes

2009

Stilleven met slakkenhuisjes VERKOCHT De verbazing over de schoonheid van slakkenhuizen is niet van gisteren maar bij het vinden van een plek waar merels en lijsters hun maaltijd verorberen stond het voor mij vast om hier iets mee te doen. Dit heeft geresulteerd in een symmetrische opstelling waarbij een groot deel van de verschillen in kleur en tekening zichtbaar zijn geworden. 

Stilleven met Roemer en citroenen

2009

Stilleven met Roemer en citroenen VERKOCHT

Stilleven met appels

2008

Stilleven met appels VERKOCHT

Vanitas

2008

Vanitas VERKOCHT

Stilleven met Roemer

2008

Stilleven met Roemer VERKOCHT

Stilleven met olijven

2007

Stilleven met olijven VERKOCHT

Stilleven met fruitschaal (ode aan Caravaggio)

2006

Stilleven met fruitschaal (ode aan Caravaggio) VERKOCHT

Stilleven met fruit

2003

Stilleven met fruit VERKOCHT

3 Sardines

2006

3 Sardines VERKOCHT